Despre psihoterapie

 

Psihoterapia este un proces prin intermediul caruia pot fi analizate trairile emotionale, gandurile, temerile, istoria personala de viata sau sentimentele, cu ajutorul unor tehnici sau metode specifice acesteia.

Psihoterapia analitica jungiana, al carei fondator este Carl Gustav Jung – psiholog si psihiatru elvetian – abordeaza doua si foarte importante aspecte ale psihicului uman si anume constientul si inconstientul.

In esenta, psihoterapia analitica este relatia terapeutica in care psihoterapeutul te insoteste in drumul pe care-l strabati spre propria descoperire de sine si, de ce nu, propria devenire. Este o relatie consistenta, dinamica, bazata pe incredere reciproca si care are ca scop repozitionarea valorilor personale, intelegerea propriei personane, intelegerea reactiilor personale sau ale celor din jur si, nu in ultimul rand, diminuarea gradului de nemultumire sau suferinta. Fundamental, insa, este drumul catre propria maturizare psihologica si autonomie.

De-a lungul timpului, alaturi de terapia verbala, am invatat sa lucrez si cu materiale desprinse din suflet ca de exemplu visele, simbolistica lor fiind un important ghid in demersul terapeutic, terapia jocul in cutia cu nisip (sandplay therapy), art – terapia, desenul, povestile terapeutice.